top of page

Visdomstenner

 

Vi mennesker er vanligvis utstyrt med 32 tenner i det permanente tannsettet. Visdomstennene er de som sitter lengst bak i munnen. De dukker som regel opp når du er mellom 18 og 25 år, men det er langt ifra alle som får visdomstenner. Noen får èn, andre får alle fire, mens andre får ingen i det hele tatt.

Visdomstennene er de tennene som vanligvis kommer opp sist og det kan ta tid før de dukker opp. Det vanligste problemet er at det ikke er nok plass i kjeven til at visdomstennene kan komme fram. Dette kan føre til problemer og infeksjon rundt tannen. Gjennom tusenvis av år, har kjeven til mennesker blitt mindre fordi man ikke lenger spiser så grov mat som før. Dette er en av årsakene til at det ikke alltid er plass til alle visdomstennene våre. 

I enkelte tilfeller kan det være nødvendig å operere bort en eller flere visdomstenner, hvis de gir problemer. Andre tilfeller trekkes tannen ut som en simpel tannuttrekning med lokalbedøvelse. 

Ikke alle visdomstenner trenger å fjernes. Om de har brutt fram fint og er funksjonelle, er det ingen grunn til å fjerne dem. De er av samme kvalitet som dine øvrige tenner. Forskjellen er at røttene kan se annerledes ut - de kan være flere og mer krokete.

 

Posisjonen og plasseringen i kjeven gjør at de ofte er vanskelige å holde rene. Tannkjøttet kan bli irritert og iblant kan det hovne opp på grunn av bakterier som trenges ned langs kronen av den delvis frembrudte tannen. Dette kan føre til en infeksjon, kalt "perikoronitt" som betyr betennelse rundt kronen.  Det pleier å hjelpe om tannlegen spyler og gjør det rent, at du settes på en antibiotikakur eller trekker tannen om det ikke blir bedre. 

bottom of page