top of page

Hvorfor må tannen rotfylles?

 

Tannen består av ulike lag. Kronen er den delen du ser i munnen din og er dekket av et lag emalje. Det neste laget heter dentin og støtter opp tannen innenfra. Roten eller røttene sitter fast i kjevebeinet og det er her blod og nerveforsyninger kommer inn gjennom rotspissen og fyller ut tannen (som gjør den til et levende organ)

Hvorfor får man rotbetennelse?

Dersom man får et dypt hull i tannen (vi kaller det karies) kan bakterier trenge seg inn til nerven (pulpa) og forårsake en betennelse. Dette gjør som regel veldig vondt, spesielt når du tygger på tannen, spiser noe søtt eller drikker noe varmt.

 

Hvis infeksjonen er liten, klarer nerven seg når vi fjerner bakteriene (hullet) og tetter det igjen med en fylling. Dette skjer oftest når det er få eller ingen smertesymptomer på forhånd.

 

Har det gått lengre tid, vil nerven (pulpa) etter hvert gradvis infiseres og dø. Dersom infeksjonen får stå ubehandlet over tid, kan bakteriene spre seg fra tannroten til kjevebenet omkring rot spissen, og man får en rot betennelse som kan ende med en tannbyll. 

 

Er uhellet ute og en tann får et slag eller støt, kan dette føre til at nerven rives av ved roten og det vil som regel oppstå en betennelse i tannen.

 

Sprekker i tannen enten pga av store fyllinger (amalgam/kompositt) eller andre uheldige påvirkninger, kan og være en faktor for at tannen blir smertefull. Nerven kan ha blitt irritert over lengre tid.

 

Nerven kan dø over tid pga mange traumer. Eks store fyllinger, kroner og slag etc.

Symptomer

Symptomene starter oftest som isende/ilende ubehag, særlig ved varm drikke som gjerne henger igjen en stund etter kilden er fjernet.

(Ising er helt normalt uten at nerven er skadet, oftest ved kalde påvirkninger og som gir seg kjapt når kilden er fjernet).

Smertene blir etter hvert mer ubehagelige, henger lenger igjen og går ikke over av seg selv. Du kan få murrende, dunkende ubehag og tannen kan føles høy og bli veldig øm og tygge på. Noen kan også gjennomgå hele prosessen uten å ha merket noen ting, men tannen må likevel rotbehandles.

Hvordan stiller tannlegen diagnosen? 

Enten har pasienten vondt og har henvendt seg til tannlegen, eller så har tannlegen sett noe som ikke stemmer på et røntgenbilde eller mistenkt noe pga andre symptomer  ved undersøkelse. Tannlegen dunker lett på tannen med et instrument og dette vil som regel gjøre vondt hvis det er en betennelse. 

Behandling

Behandlingen går ut på å fjerne nerven til tannen. Dette gjøres som regel i to/tre runder. 

Pasienten vil få bedøvelse og tannlegen borer  en åpning midt i tannen for å komme inn til nerven. Tenner har som oftest 1 til 4 kanaler. Nerven(e) blir fjernet med små filer som beveger seg opp og ned ( enten med fingrene eller med en maskin). Tannen blir desinfisert med ulike væsker for å fjerne infeksjonen og hindre nye bakterier ned i infeksjonen.

 

Når kanalene er renset og tørrlagt, legger vi inn et materiale som dreper bakterier og tetter igjen tannen med en midlertidig fylling som skal være der et par uker. 

 

Smertene bør bli borte ganske kjapt etter en rotbehandling, men tannen kan fortsette å være vond en dag eller to.

 

Neste besøk fjernes materiale som ble lagt i tannen på første besøk, tannen blir renset godt en gang til tannen er klar til rotfylling. Rotkanalene blir fylt opp med et plastisk materiale (kan minne om gummi; guttaperka). Et siste røntgenbilde blir tatt for å se at rotfyllingen er vellykket. 

Tannen trenger nå en permanent fylling på toppen, eller en krone hvis det er lite igjen av selve tannen. 

Det tar tid før infeksjonen skal gå helt bort. Det er først etter et år at man kan se om infeksjonen har trukket seg helt tilbake Dersom infeksjonen kun var i nerven, er prognosen på tannen bedre enn om infeksjonen var rundt roten.

Normalt går rotfyllinger helt fint, men det er viktig å få kontrollert behandlingen så man ikke går rundt med en kronisk infeksjon man ikke vet om.  

En frisk tann ser slik ut i kjeven;

Pulpa kan skades, og en syk tann kan se slik ut

Renser ut nerven med filer

Ferdig rotfylt tann. Avventer at infeksjonen skal tilhele

bottom of page